Proiectul este implementat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria și se încadrează în Obiectivul specific 4.1 Încurajarea integrării zonei transfrontaliere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și mobilitatea forței de muncă.
Managerul de proiect: lect. dr. Mihaela Tinca Udriștioiu
Proiectul va fi implementat în parteneriat de către:
- Universitatea din Craiova (lider și inițiator de proiect),
- Academia de Științe Economice D.A. Tsenov (partener din Bulgaria).
- ONG-ul Regional Development Foundation (partener din Bulgaria).
Valoarea totală a proiectului este de 648.094,73 euro, împărțiți după cum urmează:
- Universitatea din Craiova 509.600,78 euro;
- Academia de Știinte Economice D.A. Tsenov 73.294,20 euro;
- ONG-ul Regional Development Foundation 65.199,75 euro.
Contribuția proprie este în cotă de 2%, ceea ce face ca Universitatea din Craiova să contribuie la finanțarea acestui proiect cu 10.192,02 euro. European Regional Development Fund (ERDF) finanțează 85% din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar bugetul statului finanțează 13% din totalul acestor cheltuieli.
Proiectul "O șansă pentru dezvoltare" vizează creșterea capacității de angajare prin dezvoltarea abilităților profesionale și asigurarea unei mai bune comunicări între angajator și persoanele care caută un loc de muncă în județele Dolj, Vidin și Veliko Tarnovo. Prioritatea sa este includerea pe piața muncii a studenților și a absolvenților de învățământ superior din regiunea de implementare a proiectului.
Obiectivul general al proiectului: creșterea gradului de ocupare a forței de muncă prin dezvoltarea competențelor profesionale ale lucrătorilor și prin asigurarea unui contact între angajator și șomer.
Activități incluse:
- Informarea și promovarea proiectului;
- Selectarea grupului țintă: vor fi selectate 400 de persoane (300 din România și 100 din Bulgaria);
- Formarea profesională a grupului țintă în domeniile: optică și optometrie, radioterapie, poluare și protecția mediului, acustica și audiometrie, analize fizico-chimice în domeniul protecției mediului, limba engleză, limba română, informatică, competențe antreprenoriale, formator, PR și asistent de comunicare, manager de proiect, sisteme informatice geografice;
- Crearea unui centru româno-bulgar pentru carieră și recrutare;
- Realizarea unui site interactiv;
- Organizarea de întâlniri tematice între angajatori și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;
- Vizite de lucru ale studenților și profesorilor la potențiali angajatori din Bulgaria și România.
Rezultate așteptate:
- 12 cursuri de inițiere și formare profesională desfășurate (din care 6 postuniversitare – acreditate de către Ministerul Educației Naționale);
- 1 site web interactiv;
- 1 târg de locuri de muncă;
- 400 participanți la inițiative locale comune și de ocupare a forței de muncă;
- 300 participanți la programe comune de educație și formare profesională, dotarea bazei materiale a cursurilor postuniversitare dezvoltate de Facultatea de Științe din cadrul Universității din Craiova cu aparatură performantă.